İSTANBUL İL KÜLTÜR VE TURİZM MÜDÜRLÜĞÜ

Galata Mevlevihanesi Müzesi, Hacı Bektaş-ı Veli’nin Yolu Sergisi Kataloğu Yayınlandı

Cumhurbaşkanlığı tarafından yayınlanan genelge ile içinde bulunduğumuz 2021 yılı UNESCO Hacı Bektaş-ı Veli’nin Vefatının 750. Anma Yılı olarak kabul edilmiştir. Bu kapsamda Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından çeşitli etkinlikler gerçekleştirilmiş olup Galata Mevlevihanesi Müzesi’nde de Müze Koleksiyonunda bulunan Bektaşilikle ilgili eserlerin gösterime sunulduğu bir sergi hazırlanmıştır.

“Hacı Bektaş-ı Veli’nin Yolu” başlığını taşıyan sergi 5 Kasım 2021 - 27 Şubat 2022 tarihleri arası ziyarete açık kalacaktır. Sergide, Galata Mevlevihanesi Müzesi koleksiyonunda bulunan 40 eser gösterime sunulmuş olup böylece Türk tasavvuf kültüründe ve Bektaşilikte önemli bir itikat olan “üçler, yediler, kırklar” kavramına gönderme yapılmıştır. Bu 40 eserin 14 adedi Müze deposundan sergiye çıkarılmıştır. Ayrıca, söz konusu sergi için Türk ve İslam Eserleri Müzesi’nden bir adet hat levha ile bir adet yeniçeri mezar taşı ödünç alınmış olup başyapıt niteliğinde bu iki eser ilk defa sergilenmektedir. İstanbul Arkeoloji Müzeleri Müdürlüğü’nden de Kazasker Mustafa İzzet'in Ehl-i Beyt isimleri yazılı olan meşhur hat levhası ödünç alınarak sergide gösterime sunulmuştur.

Sergide yer alan eserler hakkında detaylı bilgi ve görseller ile Osmanlı Döneminde Bektaşilik Kültürü hakkında bilgilerin yer aldığı sergi kataloğu da yayınlanmıştır. Bu katalogda Bektaşi tarikatı özelinde Türk tasavvuf kültüründe kullanılan eşyalar tanıtılmış ve bunların sembolik anlamları hakkında bilgiler verilmiştir. Bektâşî tarikatına mensup olan kişilerin giydikleri tac, teslim taşı, kanberiye ve kullandıkları keşkül, teber, çerağ gibi eşyalar hakkındaki ayrıntılı bilgiler için sergi kataloğunu inceleyebilirsiniz.

Galata Mevlevihanesi Müzesi’ni daha önce hiç ziyaret ettiniz mi?

Galata Mevlevihanesi 1491 yılında Galata sırtlarında kurulmuştur. “Küçük Kıyamet” adı verilen 1509 İstanbul depreminde zarar gören Mevlevihane yapılarının onarımına ilişkin 1651 tarihli onarım kitabesinde Matbah Emini İsmail Efendi’nin adı yazılıdır. Mevlevihane, 1765’deki Tophane yangınında hasar görünce Sultan III. Mustafa tarafından Yenişehirli Osman Efendi bina emini tayin edilerek yeniden onartılmıştır. Sultan III. Selim ile dostluğu bilinen ünlü divan şairi Şeyh Galib’in 1791’de tekkenin postnişinliğine gelmesiyle Sultan III. Selim tarafından da yenilenmiştir. Sultan Abdulmecid döneminde, 1851-1859 yıllarındaki imar faaliyetleriyle Mevlevihane son şeklini almıştır.

İstanbul’daki Mevlevihanelerin en kıdemlisi olan Galata Mevlevihanesi, Mevlevi kültürünün gelişmesi bakımından en verimli yerlerden biri olmuştur. Tasavvuf, musiki ve edebiyat tarihine mal olmuş birçok önemli kişi bu Mevlevihaneden yetişmiştir. Mevleviliğin görkenli tarihine tanıklık etmek için sizleri Galata Mevlevihanesi Müzesi’ne bekliyoruz…

Sergi kataloguna ulaşmak için tıklayınız