Gastronomi turizmi, ziyaretçilerin seyahat ederken yiyecek ile ilgili ürünler ve etkinliklere ilişkin deneyimiyle karakterize edilen bir turizm faaliyetidir. Otantik, geleneksel ve / veya yenilikçi mutfak deneyimlerinin yanı sıra, Gastronomi Turizmi, yerel üreticileri ziyaret etmek, yemek festivallerine katılmak ve yemek derslerine katılmak gibi diğer ilgili etkinlikleri de içerebilmektedir (BMDTÖ).
“İstanbul Mutfağı”; Türk Mutfağı, Osmanlı Saray Mutfağı ve yüzyıllardır şehirde yaşayan toplulukların mutfaklarının birleşimidir. Gastronomik zenginlikleri bünyesinde barındıran İstanbul Mutfağında, “zeytinyağlı lezzetler, mezeler, balık yemekleri, kuru meyve ve kuruyemişlerle pişirilen Osmanlı Mutfağı yemekleri ile Türk Çayı ve Türk Kahvesinin yer aldığı zengin bir kahvaltı kültürü” ayırt edici tatlar olarak ön plana çıkmaktadır.
Birleşmiş Milletler Dünya Turizm Örgütü (BMDTÖ) https://www.e-unwto.org/doi/epdf/10.18111/9789284420858